Lok Sabha anketleri Aşama 2: Gautam Buddha Nagar, Ghaziabad'da şehirli seçmenlerin oy verme sürecini atlaması nedeniyle düşük seçmen katılımı

aynur

New member
Noida/Gaziabad: Gautam Buddha Nagar ve Ghaziabad meclis seçim bölgelerindeki şehirli seçmenler büyük ölçüde sandıklardan uzak durdu; iki sandalye son üç meclis seçiminde en düşük seçmen katılımına yöneldi.


Uzmanlar, düşük seçmen katılımının endişe kaynağı olduğunu belirterek, katılmayan seçmenlerin, özellikle de bu seçmenler bir parti kanununun çekirdek seçmenleriyse, BJP'nin, Kongre'nin ve hatta BSP'nin umutlarına zarar verebileceğini de sözlerine ekledi. (Sunil Ghosh/HT Fotoğrafı)

Hindistan Seçim Komisyonu (ECI) tarafından saat 22:00'de açıklanan ön rakamlar, Büyük Britanya Nagar koltuğunun %53,21'lik bir seçmen katılımı kaydettiğini, Ghaziabad koltuğunun ise %49,65'lik kasvetli bir katılım kaydettiğini gösterdi. Karşılaştırıldığında, Büyük Britanya Nagar'da seçmen katılımı 2019'da %60,47 ve 2014'te %60,38 olurken, Ghaziabad 2019'da %55,86 ve 2014'te %56,94'lük bir seçmen katılımı kaydetti.

HT, kriketin her zaman, her yerde yakalanması için tek adres olan Crick-it'i tanıtıyor. Şimdi keşfedin!

Büyük Britanya Nagar'da 15 aday yarıştı: Bharatiya Janata Partisi (BJP), görevdeki milletvekili Dr. Samajwadi Partisi (SP) Mahesh Sharma, Dr.'yi koltuğa aday gösterdi. Bu arada, Ghaziabad'daki seçimlere BJP'nin katıldığı Ghaziabad milletvekili Atul Garg, Kongre'den Dolly Sharma ve BSP'nin seçilmiş Nandkishor Pundhir'i de dahil olmak üzere 14 aday yarıştı.

Devamını oku: Lok Sabha anketleri Aşama 2: Saat 19:00 itibarıyla neredeyse %61 seçmen katılımı, Tripura listenin başında

Büyük Britanya Nagar koltuğu Büyük Britanya Nagar bölgesindeki Noida, Dadri ve Jewar ile Bulandshahr bölgesindeki Sikandrabad ve Khurja'dan oluşuyor ve 2.675.148 kayıtlı seçmene sahip. Bu seçmenlerin yaklaşık %50'si Noida ve Greater Noida'nın kentsel alanlarından geliyor; ikincisi Dadri segmentine giriyor. Ancak ECI'nin geçici rakamları, Noida ve Dadri'nin bu iki şehir bölümünün sırasıyla yalnızca %46,48 ve %52,60 seçmen katılımı kaydettiğini gösterdi; bu, Jewar (%55,04), Khurja (%59,12) ve Sikandrabad'daki (60) katılımdan çok daha düşük. ). %) saat 10'da.

Çeşitli partilerin liderleri, katılımın adayların, özellikle de kentsel alanlarda güçlü bir desteğe sahip olan BJP'li Sharma'nın umutlarını etkileyeceğini söyledi. “2024'teki düşük anket rakamlarının iki nedeni var; biri Rajput topluluğunun bilet dağıtımında temsil edilmediği iddiası nedeniyle iktidar muafiyetine duyduğu öfke, diğeri ise kentsel alanlardaki altyapıyla ilgili bir dizi sorunun 2024'te çözülmeden kalması. son on yılda,” dedi siyaset bilimci Atul Thakur.

BSP ve SP ayrıca düşük anket sayılarının eyaletteki ve Merkezdeki insanların BJP rejimine karşı olduğu anlamına geldiğini düşünüyordu.

Devamını oku: Müslüman topluluklara ait kastlar 'kasıtlı olarak' geri sınıflara dahil ediliyor: BJP

“BJP tarihsel olarak Dadri ve Noida'dan maksimum oyu aldı ve anket sayıları düşerse bu, BJP destekçilerinin artık rejime güvenmediği anlamına gelir. BSP Meerut departmanı koordinatörü Lakhmi Singh, Jewar, Khurja ve Sikandrabad'ın kırsal bölgelerindeki insanlar hevesle oy kullanarak bu koltuğu büyük bir farkla kazanacağımızın sinyalini verdi” dedi.

SP'nin ulusal sözcüsü Pradeep Bhati, düşük oylama sonuçlarının sadece Gautam Budh Nagar ile sınırlı olmadığını, hem I. Aşamada hem de bu aşamada sandık başına giden sandalyelerde de düşük oy sonuçları kaydedildiğini söyledi. “2024 genel seçimlerindeki düşük anket rakamları, insanların BJP'den büyük hayal kırıklığına uğradığının açık bir işareti. On yıl sonra insanlar sadece sözler verdiklerini ve bu sözleri tutamayacaklarını anladılar. Sonuç olarak ihtiyaç sahibi insanlar oy vermek için kentsel alanlara gelmediler” dedi Bhati. Destekçilerinin kendisine kızıp kızmadığı sorulduğunda Sharma, şunları söyledi: “İnsanların bize kızgın olduğunu düşünmüyoruz. Partimiz verdiği sözü yerine getirdi. Verilere baktığınızda seçmen sayısının da arttığını göreceksiniz. Bu, katılım yüzde 5 veya 10 puan azalmış olsa bile daha fazla kişinin bizi destekleyeceği anlamına geliyor.”

Ghaziabad koltuğu Loni, Muradnagar, Sahibabad, Ghaziabad ve Dhaulana'nın bazı kısımları olmak üzere beş bölümden oluşuyor ve 2.941.624 kayıtlı seçmene sahip. Bunlardan Sahibabad ve Ghaziabad gibi iki kentsel bölge akşam saat 22.00'ye kadar sırasıyla %42.57 ve %47.86 seçmen katılımıyla kötü bir performans sergiledi.

Geriye kalan üç kırsal bölge olan Loni, Muradnagar ve Dhaulana, geçici ECI rakamlarına göre akşam 22:00'ye kadar sırasıyla %54,09, %53,80 ve %59,17 oranında seçmen katılımıyla biraz daha iyi bir performans sergiledi. “Koltuğun düşük anket sayıları büyük ölçüde kentsel alanlardaki düşük seçmen katılımından kaynaklanıyordu. Oy verme merkezlerini uygun şekilde hazırlamamıza rağmen yaz sıcağı da bunda rol oynadı. Seçmenleri cesaretlendirmek ve motive etmek için elimizden geleni yaptık. Seçimler sırasında sorunlar yaşandı ve farklı kesimlerdeki 17 oy verme birimini, 40 kontrol birimini ve 107 VVPAT birimini değiştirmek zorunda kaldık” dedi ek bölge hakimi Ranvijay Singh.

Düşük seçmen katılımı siyasi partilerin de kafasını karıştırdı ve şaşırttı.

Kongre bölge başkanı Vinit Tyagi, “Seçmen katılımı düşük olduğundan, saha personelimizin raporlarının yardımıyla modeli dikkatli bir şekilde analiz edeceğiz” dedi.

“Seçmenlerde de sandığa gitme konusunda isteksiz bir genel hava vardı. Ancak çekirdek oy bankamız çok sayıda istifa etti ve kırsal kesimde de insanlar bize oy verdi” dedi BSP bölge başkanı Dayaram Sain.

Ancak BJP adayı, düşük seçmen katılımından sonra bile “rekor bir zafer” elde etmeyi umuyordu.

“Seçmen katılımı düşük olsa bile oyların yüzde 60-70 civarında bize gelmesini bekliyorum. Seçmen katılımı düşük olabilir ama seçmen sayısı açısından bir önceki seçime göre seçmen sayısı arttı” dedi BJP adayı Garg.

Uzmanlar, seçmen katılımının düşük olmasının endişe verici olduğunu söyledi. CCS Üniversitesi'nde doçent (tarih) olan KK Sharma, “Sandıklara gitmeyen seçmenler BJP'nin, Kongre'nin ve hatta BSP'nin umutlarına zarar verebilir, özellikle de bu seçmen grubu bir partinin çekirdek seçmenleri olduğunda” dedi. Meerut.